Novi fragmenti ambona iz Gurana - prilog opusu "Majstora kapitela iz Bala" - Jurković, Miljenko; Marić, Iva; Basić, Ivan (2007)
Dvama prsobranima ambona, pronalaženima u etapama između 1936. i 1958. godine u trobrodnoj bazilici u Guranu pokraj Vodnjana, pridružuju se tri novopronađena ulomka, od kojih dva nadopunjuju prednji, a jedan stražnji prsobran ambona. Nadopunjeni ambon se zajedno s liturgijskim namještajem crkava u Dvigradu, Šijani, Sv. Tomi pokraj Rovinja i Novigradu pripisuje opusu ranokarolinške radionice "Majstora kapitela iz Bala". Radionica je izvela kapitele kolonade crkve Sv. Marije Velike kod Bala (ali i ostalu arhitektonsku plastiku - kapitele, impost-kapitele, tranzene itd.) u periodu izgradnje crkve. Osnovno obilježje radionice je rahla dispozicija dekorativnih elemenata i "meko" klesanje. Ove odlike se očituju ne samo na skulpturi iz Sv. Marije Velike, nego i na spomenutim suvremenim crkvama koje sve datiraju iz vremena karolinške ekspanzije na istarskom poluotoku. Karakteristični za ovu radionicu su učvorene polukružnice i romboidi te motiv užeta (upotrijebljen na kapitelima), svi primijenjeni i na ambonu iz Gurana. Dvije golubice u profilu s karakteristično istaknutim kandžama i zaobljenom linijom koja im povezuje vrat s trbuhom također se susreću na ambonu kao i na jednom impostu bifore iz Sv. Marije Velike. Ukazuje se na to da majstor sudjeluje i u izgradnji crkve u Balama, klešući i svu arhitektonsku plastiku (to pokazuju isti emblematski motivi), kao i na evidentno namjerno korištenje kasnoantičkih uzora, uklapajući se u karolinšku ideju renovatio.
Projekt MZOS
HRV