Vokalizam i akcentuacija govora Lovreća - Bošnjak Botica, Tomislava (Array, 2006)
Analiza trenutnoga stanja u vokalizmu i naglasnom sustavu govora Lovreća osim promjena, napose naglasnih, u pojedinim riječima, pokazuje izraženu tendenciju k širenju (opće)štokavskih, možemo reći (pseudo)standardnih crta na uštrb uže dijalektnih i lokalnih štokavskih te ostataka čakavskih značajka. Budući da se to naročito pokazuje prema dobnim skupinama stanovništva, po svoj će prilici jedan dio starijih crta u skoroj budućnosti i potpuno nestati. U drugim se karakteristikama staro stanje zasad dobro čuva. Promjene u govoru nastale uslijed višegodišnjega školovanja, utjecaja različitih medija i općenito veće pokretljivosti stanovništva jasno mogu izdvojiti obilježja govora u starijih i mlađih govornika, što može biti predmetom daljem sociolingvističkom istraživanju.