Percipirano roditeljsko ponašanje i različiti aspekti agresivnoga ponašanja djece osnovnoškolske dobi - Knezović, Daliborka; Buško, Vesna (2007)
Važnost obitelji i odnosa roditelj-dijete kao činitelja socijalizacije dokazana je u brojnim istraživanjima. Dok postoje brojni empirijski podaci o utjecaju roditeljskog ponašanja na razvoj dječje fizičke i verbalne agresivnosti, relativno malo je podataka o povezanosti različitih odgojnih postupaka i dječje indirektne agresivnosti. Glavni cilj ovog rada odnosi se na provjeru prediktivnosti različitih dimenzija roditeljskog ponašanja za različite vrste dječje agresivnosti. U istraživanju je sudjelovalo 115 učenika, polaznika 5. do 8. razreda jedne osnovne škole u Zagrebu. Percepcija roditeljskog ponašanja ispitana je upitnikom za procjenu roditeljskog ponašanja (CRPBI-57), verzijom upitnika u kojem djeca procjenjuju ponašanje majke i oca prema sebi, a agresivno ponašanje ispitano je skalom za vršnjačku procjenu i samoprocjenu direktne i indirektne agresivnosti. Na temelju faktorske strukture rezultata procjena i samoprocjena agresivnosti, formirane su i u daljnjim analizama korištene mjere samoprocjena direktne i indirektne agresivnosti te mjera vršnjačke procjene agresivnosti. Varijable roditeljskog ponašanja objasnile su značajan dio varijance dječje agresivnosti (samoprocjene agresivnosti). Zajedno s varijablama dobi i spola djeteta objašnjavaju 32% varijance direktne agresivnosti, te 24% varijance indirektne agresivnosti. Njihov samostalni aditivni doprinos kriterijskoj varijanci iznosi 16% i 19, 4% za mjere direktne odnosno indirektne agresivnosti.
Projekt MZOS
HRV