Percepcija socijalne nepravde, struktura vrijednosti, posljedice rata i religioznost kao prediktori devijantnog ponašanja mladih - Družić Ljubotina, Olja (Array, 2007)
Rezultati u ovom radu predstavljaju jedan segment šireg istraživanja (Družić Ljubotina, 2004) koji se bavio percepcijom socijalne nepravde, vrijednostima i faktorima uspjeha u životu u mladih iz područja različito zahvaćenih ratnim zbivanjima u Hrvatskoj. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1118 srednjoškolaca iz 14 srednjih škola u 8 gradova i manjih mjesta u Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je ispitati odnos između pojedinih prediktora (spol i dob ispitanika, obiteljski uvjeti i školski uspjeh, vrijednosti, religioznost, utjecaj rata, očekivanja, percepcija socijalne nepravde) i devijantnog ponašanja kao kriterijske varijable. Provedena je multivarijatna hijerarhijska regresijska analiza pri čemu je korišteno sedam skupova prediktorskih varijabli. Rezultati hijerarhijske regresijske analize ukazuju da korišteni skup varijabli omogućuje relativno visoku predikciju rezultata na Upitniku devijantnog ponašanja (R = 0, 645 ; p < 0, 001). Svih sedam korištenih skupova varijabli objašnjava 41, 6% varijance u kriteriju, što se može smatrati zadovoljavajućom prediktivnom valjanošću, pri čemu se kao najznačajniji skup prediktorskih varijabli mogu izdvojiti vrijednosti. Kao značajni prediktori pokazali su se: muški spol, lošiji školski uspjeh, izražene hedonističke vrijednosti, niže tradicionalne i samoaktualizacijske vrijednosti, niži rezultat na dimenziji obredne religioznosti, veća percipirana nepravda u obitelji, veća percipirana nepravda u školi i veća percepcija toleriranja socijalnih devijacija od strane društva.