Paradoks jezične situacije u neovisnoj Ukrajini - Fuderer, Tetyana (Array, 2008)
U članku se raspravlja o jezičnoj situaciji i jezičnoj politici u Ukrajini u razdoblju od 1991. godine do danas (2007.) ; opisuje se dinamika razvoja jezične situacije na području svakodnevne komunikacije, školstva, jezičnog normiranja, medija, analizira se jezično zakonodavstvo kao čimbenik koji utječe na razvoj jezične situacije ; djelomično se komentira položaj ruskoga jezika te faktor govornika ruskoga jezika.