Jakobson i Česi ili O neuzvraćenoj naklonosti - Ivanković, Katica, bohemistica (1998)
Roman Jakobson živio je u Čehoslovačkoj od 1920. do 1939. godine, ondje se formirao kao znanstvenik, postao čehoslovački patriot, ali nije dobio željeno državljanstvo. Slaba recepcija njegova djela u toj zemlju sve do 90-ih tumači se političkim razlozima, ali i tada dio čeških znanstvenika pokazuje suzdržanost prema njegovu ideološku vrednovanju književnosti. Teoretičari, sljedbenici češke strukturalističke škole, više su skloni prepoznati ga kao ruskoga formalista, nego kao češkoga strukturalista.
HRV