Ervenica - dio naselja vučedolske kulture - Miloglav, Ina (Array, 2007)
Pri zaštitnome istraživanju provedenome 2003. u Ulici M.Gupca 8 na Ervenici u Vinkovcima otkriveni su ostaci vučedolskog horizonta i tragovi naseljavanja tijekom kasnoklasičnog B-2 stupnja vučedolske kulture. Velika količina keramičkog materijala, ostaci zapečene podnice i rezultati ranijih istraživanja upućuju na zaključak da je ovaj položaj bio dio većega naselja kojega se središte nalazilo na tellu "Tržnica". Za istraživanja koja su do sada provedena na području Ervenice zabilježeni su ostaci četiriju kućnih osnova i pet otpadnih jama. Povezanost sa susjednim tellom Tržnica očita je zbog sličnosti keramičkog materijala i prije svega zbog smještaja na dvama prirodno povišenim položajima koje dijeli samo utok potoka Ervenice u Bosut. Iskopavanja u Ulici M. Gupca 8 samo su potvrdila pretpostavku da su u istome razdoblju na vinkovačkome području kao dio jedinstvenoga naselja postojala dva istaknuta vučedolska položaja: veći na tellu "Tržnica" sa središtem na mjestu današnjeg Hotela "Slavonija" i nešto manji na susjednoj Ervenici.