Moja se Korablja gradila pedeset godina - Sesar Dorotić, Dubravka; Karpatsky, Dušan (2007)
Povodom objavljivanja antologije hrvatskoga pjesništva Korab koralovy (Korablja od koralja) na češkom jeziku (Prag 2007.), najveće i najkompletnije takve antologije na jednom stranom jeziku, Tema objavljuje razgovor D. Sesar sa sastavljačem antologije i prevoditeljem dijela knjige, najvećim češkim prevoditeljem hrvatske književnosti - Dušanom Karpatskym. Razgovor donosi najznačajnije podatke o njegovu velikom prevoditeljskom opusu te predstavlja Karpatskoga i kao najagilnijega češkoga promicatelja hrvatske kulture u posljednjih 50 godina.
Dušan Karpatsky sastavljač je i prevoditelj dijela Zlatne knjige češkoga pjesništva (Zagreb 2003.), antologije češkoga pjesništva na hrvatskom jeziku, koje je najvećim dijelom prevela D. Sesar. Obje su antologije rezultat hrvatsko-čeških književnih veza i temelj nizu translatoloških i drugih jezikoslovnih radova.
Projekt MZOS
HRV