Oratorij - relikvijarij i deambulatorij crkve Sv. Ivana u Rabu - Jurković, Miljenko (Array, 1990)
Na temelju morfoloških elemenata svetište crkve Sv. Ivana u Rabu datira se u XII. stoljeće, kada se u ranokršćansku apsidu ubacuje deambulatorij, mijenjaju unutrašnji lučni nadvoji prozora apside, uređuje južni bočni portal i podiže zvonik s oratorijem-relikvijarijem u prizemlju. Utvrđuje se potom podrijetlo rapskog deambulatorija u kriptama i njegova izvedba u vezi s procesom elevacija relikvija iz kripte u svetište u XII. stoljeću. Raspravlja se o položaju zvonika uz svetište te oratoriju-relikvijariju u njegovu prizemlju.