Prilog istraživanju predromanike na otocima gornjeg Jadrana - Jurković, Miljenko (Array, 1989)
Analizirajući arhitekturu koja je u literaturi svrstana u predromaniku autor dokazuje kako na otocima Krku i Rabu zasad nema niti jedne crkve nastale u tom stilskom razdoblju. Na otoku Cresu, one su atipične i niti jednim elementom ne pokazuju karakteristike uobičajene za predromaničku arhitekturu Dalmacije. Time se postavlja pitanje zašto na kvarnerskim otocima nema tipične i stilski prepoznatljive predromaničke arhitekture? Odabirom pojedinih primjera ranosrednjovjekovne skulpture autor upozorava na brojne mogućnosti koje se pružaju u istraživanju geneze pleterne skulpture, određivanju radioničkih veza na otocima gornjeg Jadrana, i u popunjavanju pojedinih rupa u povijesti tih otoka.