Prilog proučavanju pleterne skulpture na području poluotoka Pelješca - Jurković, Miljenko (1983)
Autor u kataloškom obliku objavljuje ulomke ranosrednjovjekovne pleterne skulpture s područja poluotoka Pelješca, do prije nedovoljno poznate i tek dijelom obrađene u stručnoj literaturi. Naglašava se materijal iz crkve sv. Jurja kod Janjine te sv. Mihajla kod Stona, kao i Gospe od Lužina u Stonskom polju. Isto tako se raspravlja o crkvi sv. Petra u Trpnju te sv. Mandaljene u Gorici. Zaključuje se da katalog nije konačan te se naglašava potreba za sustavnim arheološkim istraživanjima. U drugom dijelu rada raspravlja se o problemima periodizacije skulpture iz spomenutih crkava (problem datacije janjinskog pletera, Mihajlov natpis u Stonu) te se ocrtava radionički krug kraja 10. i zrelog 11. st. sa širim regionalnim utjecajem.
HRV