Krsni zdenac Hrvata. Paleografsko-epigrafska raščlamba natpisa s krstionice kneza Višeslava - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2007)
Krsni zdenac Hrvata. Paleografsko-epigrafska raščlamba natpisa s krstionice kneza Višeslava (''Euntes ergo docete omnes gentes, baptizantes eos in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, docentes eos servare omnia quaecumque mandavi vobis'', Matth, 28, 19-20). U više raščlanjenih poglavlja tematiziraju se pitanja koja proistječu iz nejasnih okolnosti otkrića krsnog zdenca s imenom kneza Višeslava. Krsni zdenac pronađen sredinom XIX. st. u Veneciji znanstvenici su na temelju paleografskih, namjenskih i stilskih obilježja datirali različito i to u početak IX. st., u drugu polovinu IX. st. i u XI. st..U radu autorica na temelju provedene paleografsko-epigrafske analize i tekstološko-sadržajne vrijednosti krstionicu datira u početak IX. st. Datacija se oslanja i na sustav kratica koji je svojstven ranokršćanskoj epigrafiji i traje početkom IX. st. kada još nisu u epigrafske zapise prodrli utjecaji minuskulnih pisama, a što će se tijekom IX. st. dogoditi. Također na temelju povijesnih zapisa i arheoloških istraživanja te njihova tretiranja i problematiziranja u literaturi krstionicu smješta u sklop katedralnog kompleksa u Ninu. Autorica se kritički osvrće na iznesena najnovija, povijesnom metodom slabo argumentirana mišljenja, koja smatraju da je krstionica s imenom kneza Višeslava nastala u Veneciji i da nije nikada iz nje izašla.