Predlošci Perina del Vage za Palu sv. Mateja evanđelista Pellegrina Brocarda - Trška, Tanja (Array, 2007)
Pala Sv. Mateja Evanđelista Pellegrina Brocarda jedno je od djela talijanskih umjetnika 16. stoljeća u Dubrovniku, nastalo 1558. godine po narudžbi Stjepana Sorkočevića kao zavjet brata Pavla. Danas smještena u dubrovačkoj katedrali, pala se prema predaji nekad nalazila u kapeli Miha Pracata na Lopudu, te je uz fresko oslik Beccadellijevog ljetnikovca na Šipanu jedino poznato slikarsko djelo Pellegrina Brocarda. Iako u ranijoj literaturi ocijenjena kao djelo osrednjeg majstora, na ovoj je Brocardovoj slici vidljivo slikarevo poznavanje suvremene talijanske produkcije i preuzimanje konkretnih likovnih modela. Tako su za palu Sv. Mateja Evanđelista kao predlošci poslužila djela Perina del Vage, odnosno tondo Sv. Obitelji, danas u Liechtenstein Museumu u Beču, te izgubljeni crtež Sv. Marka Evanđelista istog umjetnika, poznat po bakrorezu Giulia Bonasonea. Preuzimanje upravo tih modela, odnosno podrijetlo predložaka, može se povezati i s Brocardovim mecenom Lodovicom Beccadellijem, dubrovačkim nadbiskupom porijeklom iz Bolonje, u čijoj pratnji Brocardo dolazi u Dubrovnik. U kontekstu umjetničke situacije u Dubrovniku sredinom 16. stoljeća, pala Sv. Mateja zauzima važno mjesto kao vjesnik novih strujanja u talijanskoj umjetnosti u dubrovačkoj sredini, ali i kao odraz ukusa naručitelja polovicom stoljeća, do tada ipak u velikoj mjeri vezanog za lokalnu slikarsku tradiciju.