Božidarevićev Triptih obitelji Bundića i ikonografija Marije u Suncu - Cvetnić, Sanja (Array, 2007)
Na Triptihu obitelji Bundićā (prije 1502.-1508.) Nikole Božidarevića na bočnim poljima prikazani su sv. Vlaho, sv. Pavao, sv. Toma Akvinski i sv. Augustin, a u središtu Bogorodica s Djetetom okružena anđelima. Njezin ikonografski opis kao Apokaliptične ne može se razumjeti kao Bezgrješno začeće žene u dominikanskoj crkvi u razdoblju oko 1500. godine, ali bi se mogao povezati s iznimno popularnom molitvom Ave, Sanctissima Maria mater Dei. Za nju je papa Sikst IV. (1471.-1484.) proglasio oprost od jedanaest tisuća godina ukoliko ju vjernik izmoli pred slikom Maria in Sole (Marije u Suncu). S obzirom da je Božidarevićeva Bogorodica prikazana sa sunčanim diskom sa zrakama u njemu i iza, na zlatnoj pozadini, mogla je zadovoljiti papin zahtjev. Osim toga, na Božidarevićevoj slici u Marijinu svetokrugu ispisan je Marijin naslov istovjetan početku papine molitve: MARIA MATER SANCT[IS]S[IMA], a na drugim sačuvanim njegovim slikama imenovana je VIRGINIS MARIA (Lopud), VIRGINIS MARIE (Dubrovnik) ili VIERGO MARIA (Danče), što podržava uvjerenje da se radi o ikonografskom tipu Marije u Suncu, vezanom uz papin oprost i slavnu molitvu koja se raširila Europom oko 1500. godine.