Čovjek kao metafizička utvara. Identitet individue i zajednice - Veljak, Lino (Array, 2008)
U ovom radu ukazuje se na metafizičko utemeljenje pojma čovjek, kao nadomjesne novovjekovne kategorije temelja klasične metafizike. Iako se (ograničeni) emancipatorski potencijali antropocentričke slike svijeta sadržani u programu moderne ne smiju olako zanijekati ili odbaciti, konstitucija čovjeka kao nosećeg pojma moderne sadrži u sebi redukcionističko poimanje identiteta ljudskog bića, koje - ukoliko se ne osvijesti s obzirom na svoje korijene i na njemu implicirane kontroverzije - nužno rezultira nizom aporija, kako onih koje proizlaze iz antropocentričkog kakraktera nove onto-antropologije (jednog od obnovljenih likova metafizike), tako i onih koje se očituju u nemoći adekvatnog pristupa kompleksnosti individualnih i kolektivnih identiteta i njohovih međusobnih odnosa.