O korijenima marginalizacije filozofije na Mediteranu - Veljak, Lino (Array, 2007)
U radu se tematizira Mediteran kao rodno mjesto filozofije (a ujedno i rodno mjesto zapadnjačke - ali ne samo zapadnjačke - kulture i duhovnosti), te se, nakon propitivanja međuodnosa između klimatskih, zemljopisnih i civilizacijskih faktora u procesu rađanja filozofije, ukazuje na višekratnu marginalizaciju filozofije na području Mediterana. Filozofija je u više navrata marginalizirana zahvaljujući izvanjskim čimbenicima (marginalizacije do kojih je dolazilo s rimskim osvajanjem Grčke i helenskog svijeta, s Teodosijevim ukidanjem autonomne filozofije, s barbarizacijom Zapadnoga rimskog carstva, s trijumfom fundamentalističkog islama nad arapskom filozofijom, s turskim osvajanjima balkanskog Mediterana), ali i iznutra (renesansa, i sama eminentno mediteranskog karaktera, nije rezultirala trajnijom obnovom središnjeg mjesta Mediterana u procesu oblikovanja novovjekovne filozofije, već je novovjekovno filozofijsko stvaralaštvo u mediteranskom podneblju, uz rijetke iznimke, bilo na samom rubu svjetski relevantne filozofije). Zašto danas Mediteran u svjetskom atlasu ne znači nešto bitno više od Skandinavije? Ima li to veze s posustalošću duha Mediterana ili ovisi tek o izvanjskim uzrocima kontingentne naravi?