Usporedba stavova roditelja iz potpunih obitelji i obitelji s jednim roditeljem prema poželjnosti osobina za dječake i djevojčice - Maleš, Dubravka (Array, 1995)
Suvremeni svijet suočen je sa sve većim brojem obitelji koje se razvode. Ova je pojava stresna za sve članove, kako djecu tako i odrasle, pa prilagođavanje novonastalim uvjetima teče vrlo sporo, s više ili manje problema. Razočaranje partnerom i neuspjeh u bračnom životu mogu negativno utjecati na stavove pojedinca prema pripadnicima suprotnog spola, ali i prema vlastitoj ulozi te prema braku i obitelji. U radu se iznose rezultati istraživanja kojem je bio cilj usporedba stavova roditelja iz potpunih obitelji i obitelji s jednim roditeljem prema poželjnosti osobina za dječake odnosno djevojčice. Dobiveni rezultati pokazuju da život u obitelji s jednim roditeljem može utjecati na roditeljske stavove prema poželjnosti osobina za određeni spol, iako dobivene razlike nisu velike. Ne može se reći da su roditelji iz obitelji s jednim roditeljem skloniji stereotipima spolnih uloga, već isticanje važnosti pojedinih osobina predstavlja rezultat negativnih iskustava i stvaranje ''idealizirane'' slike pripadnika različitih spolova.