Od nijeme potpore do partnerstva između obitelji i škole - Maleš, Dubravka (Array, 1996)
Pitanje odnosa i suradnje škole i obitelji danas je jedno od najaktualnijih pitanja pedagoške teorije i prakse. Taj odnos treba promatrati kao neodvojivi dio cjelokupnih društvenih odnosa - razvijenija demokracija otvara i veće mogućnosti otvaranja škole prema roditeljima. Praćenjem različitih pokreta koji su imali cilj ostvarivanja većih mogućnosti roditeljskog sudjelovanja u javnom odgoju i obrazovanju daje se razvojna nit odnosa škole i obitelji od potpunog zanemarivanja do razvijanja partnerskih odnosa. Uspješnost suradnje i razvijenost partnerskih odnosa ovisi o mogućnosti roditeljskog izbora, sudjelovanja u radu i odlučivanju u školi. Naša zemlja je učinila prve korake u tom smjeru, no potrebno je osim zakonskih rješenja stvoriti pretpostavke za uspostavljanje partnerskog odnosa između škole i obitelji.