Društveni rascjepi i stranačke preferencije na izborima za Hrvatski Sabor 2003. godine - Bagić, Dragan (Array, 2007)
Primjenjujući analitički model kojeg je sumirao Deegan-Krause rad se bavi analizom društvenih rascjepa koji stoje u pozadini stranačkih preferencija na izborima za Hrvatski Sabor 2003. godine. Rezultati empirijskog istraživanja, koje je provedeno na uzorku od 2000 punoljetnih građana Hrvatske metodom telefonskog intervjua dva dana prije izbora, sugeriraju da se u skladu s ovim modelom može prepoznati relativno plitki društveni rascjep koji stoji u pozadini biračkog ponašanja na analiziranim izborima. Naime, rezultati pokazuju da od 13 analiziranih stavova samo 3 značajno objašnjavaju dio varijance stranačkih preferencija, među kojima je najznačajniji stav o suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu te odnos prema abortusu. Rezultati također pokazuju postojanje značajne veze između nekih socio-demografskih obilježja, stavova o navedenim političkim pitanjima te stranačkih preferencija, što u skladu s korištenim teorijskim modelom, čini preduvjete da bi se moglo govoriti o društvenom rascjepu.