Učenička evaluacija kurikuluma "aktivna/efikasna škola" - Bratko, Denis (Array, 2000)
U radu su prikazani rezultati vanjske evaluacije kurikuluma Aktivna/efikasna škola. Projekt Aktivna/efikasna škola provodio se u dvadeset model-škola, a sastojao se u poučavanju učitelja humanističko-motivacijskom pristupu u nastavi. Cilj kevaluacije bio je ispitati postiže li kurikulum svoje ciljeve te razlikuje li se model škole od ontrolnih škola po varijablama na koje je projekt usmjeren. U ispitivanju je sudjelovalo ukupno 619 učenika iz dviju eksperimentalnih i dviju kontrolnih škola. Rezultati usporedbe učenika eksperimentalnih i kontrolnih škola upućuju na zaključak da su načela koja se promoviraju projektom Aktivna/efikasna škola zastupljenija u eksperimentalnim školama. Projekt je imao učinka na neke varijable strategija učenja i poučavanja, motivaciju učenika i osposobljenost za samostalno učenje, kao i na prijateljski odnos između učenika i učitelja. Od upitničkih mjera značajni učinci uočeni su na jednoj varijabli ličnosti (prosocijalno ponašanje) i dvjema varijablama razredno-nastavnog ozračja (zadovoljstvo i poteškoće).