Nacionalne manjine i integracija Europe - Mesić, Milan (Array, 2006)
Članak iznosi kritički pregled razvoja europskih standarda zaštite (nacionalnih) manjina. Oživljavanje diskursa o nacionalnim manjinama primarno je bila reakcija Zapada na neočekivano teške etničke sukobe, s velikim migracijskim tokovima u (novim) postkomunističkim zemljama. Mogu se razlikovati dvije faze i dva puta u razvoju instrumenata zaštite europskih manjina do 1995. Na početku se činilo da je Europska Unija, zajedno s drugim europskim asocijacijama (Savjet Europe, OESCE), spremna primijeniti napredne standarde manjinskih prava (uključujući i grupna prava i teritorijalnu samoupravu). Međutim, ubrzo je prevagnuo interes onih država članica koje ne priznaju nacionalne manjine ili nisu željele ništa mijenjati u svojim nacionalnim aranžmanima statusa svojih (nacionalnih) manjina. tako se ostalo na negativnoj (posrednoj) zaštiti zasnovanoj na načelima nediskriminacije.