Sv. Marija Velika – benediktinski samostan i crkva - Jurković, Miljenko; Marić, Iva (2005)
Opisuju se nalazi predromaničke samostanske crkve Sv. Marije Velike kod Bala u Istri. Sustavna arheološka istraživanja provodi međunarodni švicarsko-hrvatski tim od 1995. godine pod vodstvom dr. Miljenka Jurkovića i dio su aktivnosti Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu. Prvih pet kampanja istraživanja izvedeno je u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture RH u Puli. Tijekom istraživanja kompletno je definiran tlocrt te građevne faze crkve, ali i veći dio pripadajućeg samostanskog sklopa. Još neistraženi zidovi i cisterna u sjeverozapadnom uglu crkve otvaraju mogućnost da je crkva bila izgrađena na nekom ranijem, antičkom ili kasnoantičkom kompleksu. Sama crkva je trobrodna troapsidalna bazilika i izuzetno je značajan primjer ponavljanja tradicionalnih ranokršćanskih oblika arhitekture i arhitektonske dekoracije u ranom srednjem vijeku, izvrstan pokazatelj karolinške ideje renovatio. Pravilno koncipiran samostanski sklop smješten je južno od crkve gdje se proteže popločena galerija, vjerojatno sjeverna strana središnjega klaustra. Istočno krilo samostana sadrži niz prostorija, dok se južno krilo rastvara portikom s velikim lukovima prema središnjem klaustru u čijem je jugozapadnom uglu izgrađena jednobrodna memorijalna kapela iz 10. – 11. stoljeća. Vrlo je vjerojatno da je samostan Sv. Marije Velike jedan od najranijih pravilno koncipiranih i uređenih karolinških samostana na području Hrvatske.
Tiskano 2006.
Projekt MZOS
HRV