Guran – trobrodna bazilika, crkva sv. Šimuna, staro naselje Guran, crkva sv. Cecilije - Jurković, Miljenko; Marić, Iva (2005)
Opisuju se nalazi nekoliko međunarodnih arheoloških kampanja u naselju Guran u južnoj Istri. Istraživanja u Guranu (Vodnjan) započeta su 2002. u suradnji sa Sveučilištem u Ženevi i Kantonalnom službom za arheologiju te nadležnim konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture RH za Istru. Do 2007. zaključeno je istraživanje velike trobrodne bazilike, dok se iskopavanje stratigrafski vrlo bogate cemeterijalne crkve Sv. Šimuna bliži kraju. Radovi na istraživanju crkve Sv. Cecilije i starog naselja Guran još su u tijeku.
Tiskano 2006.
Projekt MZOS
HRV