Pitanja i razine identiteta na primjeru kulturno-umjetničkih društava na Kordunu - Rubić, Tihana (Array, 2005)
U radu su prikazane aktivnosti hrvatskih kulturnoumjetničkih društava (KUD-ova) djelatnih na Kordunu, nakon povratka stanovništva iz progonstva na oslobođena područja. Putem etnološkog istraživanja, s naglaskom na značajke obnovljenog kulturnog života na Kordunu, autorica razmatra procese identifikacije u poslijeratnom razdoblju. Po završetku rata u Hrvatskoj, u izmijenjenim društveno-političkim prilikama, uočava se intenzitet nacionalne/etničke razine identiteta hrvatskog stanovništva na Kordunu. Ti se procesi odvijaju i reproduciraju, između ostalog, djelatnošću i nastupima KUD-ova. Pojedine razine identiteta kontekstualno su određene ; ovise o tome komu se KUD nastupom predstavlja. Radom se također bilježi višeznačnost naziva Kordunaš, s obzirom na istaknuta pejorativna i stereotipna značenja samog naziva.