Fotografi đakovačke katedrale - Damjanović, Dragan (Array, 2007)
Članak obrađuje okolnosti izrade najznačajnijih fotografija đakovačke katedrale nastalih u vrijeme njezine gradnje i unutar dva desetljeća nakon posvete. Arhivski izvori pokazuju kako je đakovačka katedrala prvi puta fotografirana najkasnije 1872. godine, u vremenu dok joj još tornjevi nisu bili cjelovito završeni. Ne može se sa sigurnošću reći tko je izradio ove snimke, no po svoj se prilici radilo o tadašnjem đakovačkom fotografu Dragutinu Damjanoviću. U toku ovog desetljeća građevina je vjerojatno u još nekoliko navrata snimana, no o ovim poduhvatima ne nalazi se dovoljno podataka. U vremenu posvete katedrale, u jesen 1882. prvo sistematičnije snimanje poduzima osječki fotograf Georg Knittel, koji po svojim snimkama izrađuje četiri fotografije (jednu sa Strossmayerovim portretom, a tri s motivima katedrale: pogledom na crkvu od strane svetišta, oltarom sv. Ilije, te freskom Stvaranja Eve). Nakon što su propali pregovori sa zagrebačkim fotografom Ivanom Standlom biskup Strossmayer prepušta izradu albuma katedrale 1889-90. godine karlovačkom fotografu Hinku Krapeku. Cjeloviti album koji je Krapek izradio sastojao se od 50 fotografija ove građevine. Posljednje veće organizirano snimanje katedrale bit će obavljeno na samom kraju 19. stoljeća od strane bečkog fotografa Carla Seiba.