DONJA DUBRAVA – SREDIŠTE SPLAVARSTVA NA RIJECI DRAVI - Petrić, Hrvoje (Array, 2007)
Priobalna naselja i stanovništvo nekad su mnogo više zavisili od &laquo ; darova i hirova&raquo ; rijeke Drave, nego što je to danas slučaj. Uz brojne druge djelatnosti vezanih uz Dravu, vrlo važnu gospodarsku funkciju imalo je splavarstvo (ili kako kaže narod uz Dravu: fljojsarstvo). Ta je trgovina drvom na Dravi osobito cvala od početka 19. stoljeća pa sve do Drugog svjetskog rata. Najrazvijenije poduzeće koje se bavilo splavarstvom imalo je sjedište u međimurskoj Donjoj Dubravi, blizu sutoka Mure u Dravu. Tu je bilo sjedište velike poduzetničke tvrtke &laquo ; Ujlaki-Hirschler i sin&raquo ; , koja je početkom 20. stoljeća zapošljavala i više od 500 radnika. Donjodubravski splavari &laquo ; kormanili&raquo ; su svojim &laquo ; fljojsima&raquo ; od Maribora do Donje Dubrave, pa potom sve do Osijeka, Novog Sada, Beograda i Smedereva. U ovom članku opisan je razvoj ove djelatnosti kroz gotovo 150 godina, dakako koliko su to omogućili sačuvani izvori i predaja.