Aucissa fibule s natpisom u arheološkim muzejima u Zagrebu, Zadru i Splitu - Tončinić, Domagoj (Array, 2006)
Od cjelokupnog fundusa aucissa fibula iz zbirki arheoloških muzeja u Zagrebu, Zadru i Splitu, koji broji nekoliko stotina primjeraka, autor je izdvojio one ukrašene pečatima s natpisima. S obzirom na različite natpise na pečatima, fibule su podijeljene u petnaest skupina. Fibule s natpisom aucissa javljaju se krajem 1. st. pr. Kr., a najviše su u uporabi u vrijeme Flavijevaca. Pretpostavlja se da su se izrađivale u radionicama sjeverne Italije. Većina ih je pronađena u priobalnom području, a po broju prednjače one pronađene u Saloni jer je Salona u 1. polovici 1. st. posl. Kr. najznačajnije ishodište za rimske prodore i zauzimanje slobodnog ilirskog područja. U Dalmaciji je nađen veliki broj aucissa fibula s teško čitljivim natpisima u dva reda, kod kojih je pečat većinom bio naknadno utisnut, pa se može pretpostaviti proizvodnja u lokalnim radionicama (Narona, Salona, Jader). Najveći broj fibula potječe iz onih mjesta u kojima su istražene nekropole, kao u Ninu, ili gdje je bila razvijena intenzivna zemljoradnja (Asserija i Gardun).