Povezanost doživljaja neispavanosti s nekim drugim varijablama - Pavlina, Želimir (Array, 1986)
Istraživanje provedeno na 53 trosmjenske tvorničke radnice pokazalo je da većina njih doživljava neugodu neispavanosti zbog kratkotrajnog sna nakon rada u noćnoj smjeni (64% izjavljuje da su neispavane ili jako neispavane). Vrlo jaka i dugotrajna neispavanost često je jedna od najtežih popratnih tegoba noćnog smjenskog rada, jer uzrokuje iscrpljujuće lišavanje zadovoljenja jedne od temeljnih biotičkih potreba. Utvrđena je povezanost između doživljaja neispavanosti i nekih drugih subjektivnih i objektivnih varijabli, kao što su umor, raspoloženje, zdravstveno osjećanje, razdražljivost i dr. Rezultati potvrđuju vrijednost i upotrebljivost subjektivne metrike i u proučavanju doživljajnih aspekata smjenskog rada. Na temelju subjektivnih prosudbi radnika mogu se utvrditi poteškoće što ih uzrokuje smjenski oblik rada, te učiniti stanovite promjene i pratiti uspješnost poduzetih poboljšanja. Autori predlažu neke promjene u vezi sa smjenskim radom.