Intelektualne sposobnosti u zreloj i starijoj životnoj dobi - Matešić, Krunoslav (Array, 1985)
U sklopu Zagrebačke studije starenja ispitano je 578 ljudi starih od 45 do 85 godina i više sklopom psihologijskih testova za provjeru neverbalnih i verbalnih intelektualnih sposobnosti te mentalne brzine. Ispitanici su bili najprije podijeljeni u osam dobnih skupina (45-49, 50-54 ... 80 godina i više). Jednosmjernom analizom varijance ovih kohorti dobivene su statistički značajne razlike za sve ispitivane varijable u smislu smanjenja uspješnosti u progresiji starenja. U trosmjernoj analizi varijance su osim dobi kontrolirani spol i stupanj školovanosti. Dok se za neverbalne intelektualne sposobnosti i mentalnu brzinu opet pojavljuje redukcija na planu uspješnosti u funkciji starenja to ne vrijedi i za verbalne sposobnosti. One duže vrijeme nisu pogođene starosnim utjecajima. Najizraženije razlike u uspješnosti rada na primijenjenim testovima i zadacima dobiveni su s obzirom na školovanost ispitanika.