Pregled faktora koji mogu utjecati na intelektualnu uspješnost tokom života - Matešić, Krunoslav (Array, 1986)
U objašnjavanju promjena intelektualne uspješnosti u zreloj i starijoj životnoj dobi danas su napušteni jednostrani pokušaji da se sve pripiše isključivo procesima starenja. U članku se daje pregled sklopova faktora koji vjerojatno utječu na intelektualnu efikasnost tokom života.