Uspješnost pamćenja u zreloj i starijoj dobi - Matešić, Krunoslav (Array, 1986)
U sklopu Zagrebačke studije starenja ispitane su sposobnosti pamćenja brojeva i logičkih elemenata na uzorku od 578 ispitanika starih od 45 godina naviše, raspodijeljenih u 8 dobnih skupina. Jednosmjerna analiza varijance pokazala je redukciju uspješnosti u funkciji dobi. Trosmjerna analiza varijance, kada je osim dobi kontroliran spol i eduakcijski nivo pokazala je da je za promatrane sposobnosti pamćenja odgovorniji stupanj školovanja negoli same dobne promjene.