Platonova "Država" u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ; Ideja, stvarnost i cenzura - Aralica, Višeslav (Array, 2006)
Analizom rasprava koje su o Platonovom djelu Država napisali hrvatski intelektualci desne političke orijentacije u NDH (1941.-1945.) autor pokušava prikazati političku misao desnice u Hrvatskoj toga vremena. Analiza se usredotočuje na način na koji su ti intelektualci koristili Platona i njegovu viziju savršene države pri legitimiziranju totalitarne države i njezinih nositelja, totalitarnih pokreta, ali i pri njihovom kritiziranju. Ni legitmizacija niti kritika koje se iz Platonova djela izvode nisu iznenađenje: organicizam i monistički totalitarizam (država kao Jedno/Jedan) poklapao se s naumom desnih političkih pokreta onodobne Europe, ali je istovremeno nedostižnost takvog ideala mogla lako poslužiti kao izvor kritike.