Ženska tijela, reprodukcija i društvena stigmatizacija žena - Galić, Branka (2006)
Autorica tekst započinje s tezom da sva patrijarhalna društva teže ograničiti žene na prostor doma i reprodukcije, premda su među njima velike razlike u izražavanju modela, struktura, jačine i dimenzija patrijarhata. I premda je i u najrazvijenijim zemljama, kao što su SAD ili EU, patrijarhat poprimio neke druge forme, on još nigdje nije prevladan. Tekst počinje sa historijskim pregledom unutar teorija reprodukcije, koje su utemeljene na značenju žena kao "defektnih". Raspravlja relacije majčinstva i ženske emancipacije, u kojima se naglašava da je jedan od ključnih čimbenika koji ograničuju žene u postizanju autonomije i osobnih prava na odlučivanje o reprodukciji rađanje i briga o djeci (odgovornost). Upravo majčinstvo koje nije popraćeno primjerenom društvenom brigom za život i zdravlje majke, djeteta i obitelji, može ograničiti šanse žena za slobodom kretanja, šanse za društvene aktivnosti i reducirati osobnu autonomiju. U narednim se poglavljima raspravlja problem odnosa reproduktivne genetike i političkih tijela, tj. žena kao "dobrih" i "loših" "proizvođača". U raspravama o "pravima fetusa" i "prisilnom majčinstvu" majčinstvo se tretira kao "ideal", a trudnice kao "pacijenti", zaključujući s potrebom redefiniranja majčinstva između ekonomskih ograničenja i samo-determinacije.
Projekt MZOS
ENG