Psihologijska istraživanja, nastavna praksa, obrazovanje nastavnika (Na primjeru intrinzičke motivacije) - Palekčić, Marko (Array, 1998)
U radu se kritički analizira psihologijski pristup nastavnoj praksi na primjeru intrinzičke motivacije, po kojem je ona samo područje primjene rezultata psihologijskih istraživanja. Analiza je ukazala i na posljedice koje iz toga proizlaze glede ne samo zavisnog odnosa pedagogije prema psihologiji, nego i njezinog statusa kao znanstvene discipline (primjenjena znanost), odnosno statusa pedagogije kao akademske discipline i njezinog neznatnog pridonosa u obrazovanju nastavnika. Ukazano je na kompementarnost između pokušaja poznanstvljenja nastavne prakse i modela poznanstvljenog studija. Povijesno uspostavljeni konsekutivni model obrazovanja nastavnika (model tzv. znanstveno izobraženog praktičara) podvrgnut je još od strane Herbarta – odnosa (znanstvene) teorije i (nastavne) prakse. Kao alternativa postojećim pristupima istraživanja i shvaćanja odnosa znantvenih istraživanja, nastavne prakse i obrazovanja nastavnika autor predlaže izgradnju pedagogijskog stajališta. Ono pretpostavlja kritičku (samo)refleksiju pedagogije kao znanosti, napuštanje prakse preuzimanja modela iz drugih znanosti i pedagogijska istraživanja znanstvenog modela obrazovanja nastavnika (i motivacije koja je intrinzična tom modelu, po kojem se realizira nastavna i sveučilišna praksa.