Uvjeti i efekti interesa za studij i motivacije za učenje (motivi za izbor studija i motivacijski regulacijski stilovi) kod hrvatskih i njemačkih studenata - Palekčić, Marko (Array, 2004)
U radu su priopćeni rezultati empirijskog istraživanja uvjeta i efekata interesa za studij i motivacije za učenje (motivi za izbor studija i motivacijskli regulativni stilovi) kod hrvatskih i njemačkih studenata. Subjekti (489) istraživanja bili su studenti različitih studijskih grupa Filozofskog fakulteta u Zadru i studenti (261) različitih studijskih grupa na Sveučilištu Bundwswehra u Minhenu. Teorijski okviri istraživanja predstavljaju motivacijska teorija samoodređenja (SDT), autora Decia i Ryana i « Minhenska teorija interesa» autora, Krappa, Schiefelea, Prenzela i model ličnosti (« BIG FIve» , autora Goldberga). Teorijske pretpostavke navedenih teorija posjeduju valjanost i na hrvatskim i na njemačkim sveučilištima. Utvrđene su bitne razlike između dva uzoraka ispitanika kako glede strukture i izraženosti vmotivacije za učenje i interesa za studij, tako i glede osobitog odnosa između uvjeta (motiva izbora studija i opažene okoline za učenje) i mogućih učinaka (izbjegavanje napora, sklonost prekidu studija, zadovoljstvo studijem) interesa za studij i motivacije za učenje. Utvrđene su značajne razlike u izraženosti motivacije za učenje i interesa za studij kod hrvatskih i njemačkih studenata, te obzirom na spol ispitanika te godine studija. Autori situiraju rezultate istraživanja u kontekst kulturološke valjanosti pedagoško-psiholoških teorija interesa i intrinzične motivacije, kao i u širi kontekst mogućnosti poboljšavanja kvalitete visokoškolske nastave na Sveučilištima u Evropi kao zajedničkom kulturalno-pedagoškom okruženju.