Innowacje leksykalne w słownikach dwujęzycznych z chorwackiej perspektywy - Kryžan-Stanojević, Barbara (Array, 2000)
Zmiany, które dokonują się w języku wymagają reakcji językoznawców. Potrzeba za komentarzem jest tym większa im większy jest dystans między normą a uzusem. Specyficzną sytuację stwarzają innowacje leksykalne. Ich znaczny wzrost widoczny ostatnio w języku chorwackim domaga się analizy. Śledząc potrzebę tworzenia neologizmów i analizując wzrost lub spadek ich stosowania, autorka rozważa przyczyny włączania ich do jedno- i dwujęzycznych słowników i mówi o sposobach ich prezentacji użytkownikom słownika.