Pornografija i seksualno zadovoljstvo: Postoje li veze? - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2004)
U radu se ispituje povezanost uporabe pornografije, to jest seksualno eksplicitnih sadržaja (SES), i seksualnog zadovoljstva. Riječ je o empirijskoj analizi provedenoj na uzorku članova američkog udruženja ljubitelja pornografije (N = 409). Prosječna dužina kontinuiranog korištenja pornografije u našem uzorku duža je od 22 godine. Provedenim analizama, koje uključuju i usporedbu s rezultatima istraživanja seksualnog ponašanja provedenog na reprezentativnom nacionalnom uzorku populacije SAD-a (Laumann et al., 1994.), autori nastoje testirati teze kako pornografija ima pozitivan, odnosno negativan, utjecaj na seksualno zadovoljstvo konzumenata. Rezultati upućuju na zaključak da korištenje pornografije nema značajan utjecaj na seksualno zadovoljstvo. Veza između njezinog korištenja i smanjenog zadovoljstva jest prividna i počiva na činjenici da je za određeni broj ispitanika uporaba pornografskih materijala supstitucija za nedostatak seksualnih partnera.