Rizici pornografije? Empririjsko testiranje uvriježenih predodžbi o konzumentima seksualno eksplicitnih sadržaja - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2003)
U dosadašnjim je istraživanjima efekata pornografije (seksualno eksplicitnih sadržaja ; SES) lako uočljiv izostanak studija čiji bi se zaključci temeljili na analizi dugotrajnih korisnika. S ciljem analize kumulativnih efekata konzumacije SES, pri Centru za seksološka istraživanja Državnog sveučilišta Kalifornije u Northridgeu pokrenuta je studija pod nazivom Habitual Users of Sexually Explicit Material (HUSEM). U okviru tog istraživanja, tijekom ljeta 2000. godine provedena je poštanska anketa među članovima zemaljskog udruženja ljubitelja SES (N=409). Cilj ovoga rada jest empirijsko testiranje ustaljenih predodžbi o korisnicima SES, pri čemu razmatramo teze o povezanosti kontinuirane uporabe SES s ovime: (1) društvenom marginalnošću, (2) seksualnom depriviranosti, (3) seksizmom i (4) sa sklonosti seksualnoj agresiji. Rezultati usporednih analiza provedenih na bazi podataka HUSEM-a i studijama koje su obuhvatile reprezentativne uzorke cijele zemlje(GSSS i NHSLS) pokazuju da se dugotrajna uporaba SES ne može se povezati s društvenom marginalnošću, ali može, premda samo djelomično, sa seksualnom marginaliziranosti. Dužina i intenzitet konzumacije SES ne povećavaju sklonost seksističkim stavovima, a, čini se, niti sklonost agresivnom seksualnom ponašanju.