Čemu : inačnost glasovnoga nazivlja - Jelaska, Zrinka (Array, 2006)
Stvaranje stručnog nazivlja često je dug i mukotrpan posao što uglavnom nije očito iz njegova ishoda, a često nije povezano s glavnom svrhom - jednoznačnošću i općom prihvaćenošću. Preduvjet je tomu poslu dobro poznavanje pojave koju se želi imenovati. No uspješnost i prihvaćenost pojedinoga naziva ne ovisi samo o njegovoj prikladnosti. U izlaganju će se raspravljati o načelima stvaranja nazivlja, oprimjerenima najviše na glasovnome nazivlju, ali i nekim drugim, posebno pomodnim nazivima u lingvistici. Raspravljat će se o pojavi mnogostruke inačnosti, o istoznačnosti i bliskoznačnosti naziva, te posuđenicama i njihovim hrvatskim zamjenama. Posebna će se pozornost posvetiti psiholingvističkim i sociolingvističkim razlozima nastanka i prihvaćenosti različitih inačica. Pokušat će se objasniti i neki od uzroka prijeporima u odabiru ili preporuci različitih naziva. Uzet će se u obzir i različite lingvističke teorije i teorijski pristupi.