Međukulturalna kompetencija u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika - Novak Milić, Jasna (Array, 2006)
Početno učenje i usvajanje hrvatskoga kao stranoga i drugoga jezika podrazumijeva svladavanje niza gramatičkih i leksičkih činjenica, ali i postizanje određene razine međukulturalne kompetencije. Međutim, poučavanju se i razvijanju MKK u nastavi hrvatskoga kao SJ i J2 pridaje nedovoljna pozornost. Suvremeni pristupi nastavi SJ i J2 zahtijevaju aktivniju ulogu i nastavnika i učenika u postizanju MKK koja se u današnje vrijeme opće globalizacije nameće kao jedan od najvažnijih ciljeva općega odgoja i obrazovanja, pa tako i nastave jezika. U članku se iznose opće činjenice o MKK i osnovnim načelima njezina poučavanja. Također se govori o mogućnostima primjene postojećih okvira i pristupa na nastavu hrvatskoga kao SJ i J2.