Svijet kao samovolja i predrasuda. Schopenhauer o spolnosti i o ženama - Jurić, Hrvoje (Array, 2005)
U radu se prikazuju Schopenhauerova razmišljanja o ljudskoj spolnosti (osobito homoseksualnosti) i ženama, koja je ovaj znameniti filozof iznio u svojim djelima "Svijet kao volja i predodžba" i "Parerga i paralipomena". U taj prikaz je, dakako, uključena i kritika Schopenhauerovih stavova, a pokušava se odgovoriti i na načelno pitanje: može li se i u kojem smislu jedna filozofija smatrati "velikom" ukoliko su ne samo uz nju, nego i u njoj prisutni stavovi koji su obilježeni krajnjom proizvoljnošću i negativnim predrasudama?