Multi-, pluri-, inter-, trans, u bioetici i oko nje - Jurić, Hrvoje (2005)
Shvaćanje bioetike od kojega se ovdje polazi u sadržajnom se i metodološkom smislu protivi još uvijek postojećim tendencijama sužavanja pojma bioetike na (bio)medicinsku ili čak kliničku bioetiku, kao i onim tendencijama koje na bioetiku još uvijek gledaju kao na granu "primijenjene etike". Glavne karakteristike tako shvaćene bioetike su multi-, inter- i transdisciplinarnost, pluriperspektivnost, te integrativnost. No, budući da se ovi izrazi danas često koriste rutinski i nereflektirano, nameće se zadaća njihova preciziranja i konkretiziranja u kontekstu promišljanja dosadašnjih dosega, aktualnog stanja i perspektiva bioetike. Pod tim se vidom ovdje postavlja pitanje što to bioetika integrira i može integrirati, te u kakve odnose stupa i može stupiti s drugim područjima ljudskoga mišljenja i djelovanja. Pitanje je, dakle, što zapravo znači model integrativne bioetike i na koji način može poslužiti kao model integrativnih rasprava u drugim sferama.
Projekt MZOS
HRV