Latinsko prigodno pjesništvo u Dubrovniku u 19. st - Bratičević, Irena (Array, 2005)
Latinska književnost u Dubrovniku postoji i u 19. stoljeću, zahvaljujući prvenstveno većem broju pjesnika koji pišu prigodnu poeziju, na latinskome jednako kao i na talijanskome i hrvatskome jeziku. U vrijeme propadanja Dubrovačke Republike i smjene francuske i austrijske vlasti, te začetaka preporodnog djelovanja, dubrovački su pjesnici našli mnoštvo prilika koje su potaknule stvaranje prigodne poezije (dolasci vladarskih namjesnika, posjeti careva, imendani, rođendani, vjenčanja, sprovodi, imenovanja redovničkih poglavara, ustoličenja biskupa, porinuće broda, objavljivanje knjiga itd.). U radu je prikazano nekoliko odabranih primjera tiskanih i rukopisnih pjesama važnijih prigodničara latinista ; ti primjeri ujedno služe kao ilustracija osnovnih značajki prigodne poezije (okazionalnost, funkcionalnost, reprezentativnost i dr.).