Od idioma do ideologema: byronizam Dimitrija Demetra - Ciglar-Žanić, Janja (Array, 2006)
U ovom radu proučava se, odnos Demetrove pjesme “ Grobničko polje” prema byronističkoj poemi, posebice Byronovom Childeu Haroldu. Proučavaju se tako semantički opseg i specifične funkcije “ posuđenih” byronističkih elementa (žanrovskih obilježja, tema, motiva), kao i njihove karakteristične preobrazbe u Demetrovom tekstu. Cilj je ovog proučavanja pomnije utvrditi kako prirodu ovog intertekstualnog odnosa tako i njegove posebne književne i kulturne uvjetovanosti. Na temelju ove analize, autorica zaključuje kako hrvatski pjesnik, zahvaljujući specifičnim i prikladnim ideološkim implikacijama koje se uz Byronovu poemu vezuje, vjernije re/kreira njoj karakteristična formalna obilježja (žanrovske signale), dok se pojedine njezine teme i motivi kreativno transformiraju kako bi što bolje odgovarali Demetrovim vlastitim estetskim ciljevima i ideološkim imperativima.