Komparacija sociodemografskih karakteristika pacijenata sa posttraumatsim stresnim poremećajem u četiri države bivše Jugoslavije nakon rata - Kučukalić, Abdula (Array, 2006)
Cilj je bio komparirati sociodemografske karakteristike pacijenata sa posttraumatskim stresnim poremećajem, koi su preživjeli rat i koji su liječeni uterapijskim centrima u četiri zamlje bivše Jugoslavije, te osigurati empirijsku bazu za dizajniranje programa psihosocijalne podrške i efikasnijeg liječenja u specijaliziranim centrima. Za registraciju sociodemografskih karakteristika u centrima u četiri zemlje bivše Jugoslavije korišten jespecijalno konstruirani sociodemogafski upitnik. Rezultati rada prikazuju specifičnostii razlike između sociodemografskih karakteristika pacijenata u četiri zemlje bivše Jugoslavije, a koje se odnose na spol, status, nacionalnst, obrazovanje, zaposlenje, bračno stanje i mjesečni prihod domaćinstva. Podaci dobiveni u terapijskim centrima u četiri zemlje pokazuju značajnu statističku razliku u pogledu sociodemografskih karakteristika pacijenata. Ustanovljen je visok stupanj psiholoških i društvenih posljedica kod populacije s posttraumatskim stresnim poremećajem.