Pristupi istraživanju bunjevačkih identiteta - Černelić, Milana (Array, 2005)
Autorica u uvodnom dijelu članka iznosi prijedloge mogućih teorijskih pristupa istraživanju bunjevačkih identiteta. Nadalje, uspoređuje utjecaj etničkih, kulturnih, društvenih, povijesnih, političkih, ekološko-klimatskih čimbenika na konstrukciju identiteta primorskih i podunavskih Bunjevaca. Razlika u procesu izgradnje bunjevačke identifikacije, kako iz objektivnog tako i subjektivnog aspekta promatranja, autorica prikazuje na primjerima pojedinih elemenata njihova kulturnog nasljeđa: na načinu tradicijskog odijevanja i načinu privređivanja, te na predodžbama primorskih Bunjevaca o sebi i o drugim bunjevačkim ograncima. Holistički pristup istraživanju može pridonjeti boljem razumijevanju i objektivnijim spoznajama o pitanjima konstrukcije identiteta bunjevačke grupe kao cjeline, kao i višestrukih identiteta svakog njihova pojedinačnog ogranka.