Od pletera do Pičmana - Marković, Predrag (Array, 2006)
U osvrtu na radove objavljene u najnovijem 29. po redu RAdovima Instituta za povijest umjetnosti, autor se osvrće na neke opće probleme u stručnoj, povijesnoumjetničkoj periodici u Hrvatskoj. Pri tome se posebno apostrofira odgovorna uloga kako samih autora tekstova, tako i recenzenata pa i uredništva koje dotične tekstove objavljuje. Kao simptomatična, ali i posve neprihvatljiva pojava uočava se nekolegijalni odnos u pravilu mlađih, tek stasalih stručnjaka prema starijim kolegama te dojučerašnjim profesorima, odnosno pokušaji stanovitog "izravnavanja računa" koji su neargumentiranom kritikom, ali još više određenim tonom, prozivkom i isticanjem njihovih "grešaka" u zadnje vrijeme općenito uzeli maha u stručnoj periodici u Hrvastkoj.