Hrvatski nekoć i danas - Pasini, Dinka (2003)
Hrvatski leksik i hrvatska norma prošli su u povijesti pa sve do 90-tih godina 20. stoljeća mnoge kušnje. Najveća iskušenja prošao je leksik hrvatskoga jezika, ime jezika, državnopravni status jezika i pravopisna norma. Gramatička norma ostala je najstabilnijim dijelom sustava. Dinamičnost i statičnost, otvorenost i zatvorenost, prolaznost i postojanost dijalektička su obilježja hrvatskoga standardnog jezika.Unatoč nepovoljnim društvenim i političkim prilikama, kodifikacija hrvatskoga jezika nije prekinuta. Hrvatska jezična zajednica danas ima dobro standardiziran jezik koji može odgovoriti svim njezinim potrebama (polifunkcionalnost).
Projekt MZOS
HRV