Jezik i politika - Pasini, Dinka (Array, 2003)
Hrvatski jezik, kao i svaki drugi jezik, u procesu standardizacije prošao je svoj počesto težak i krivudav put, probijajući se kroz diktate pojedinih vlasti i različitih jezičnih politika. Danas u doba demokracije i ulaženja Republike Hrvatske u europske integracije te poticanja višejezičnosti i multikulturalnosti u kojem hrvatski jezik dobiva prigodu za svoju promociju u Europi, prijeko je potrebno otkloniti sjene i skinuti breme prošlosti s hrvatskoga nacionalnog i jezičnog identiteta. Unatoč dugoj, bogatoj i vrlo burnoj prošlosti hrvatskoga jezika, fama o one četiri godine desetljećima je bila noćnom morom kroatista, a ujedno i snažnim uzrokom autocenzure praktički svih govornika.