Stavovi stručnjaka socijalne skrbi prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu - Ajduković, Marina (Array, 2005)
U radu je analiziran intenzitet i struktura stavova uzorka stručnjaka u sustavu socijalne skrbi (N=164) prema izdvajanju djece i prema udomiteljstvu. Analiza rezultata pokazala je da stručnjaci imaju blago pozitivan stav prema udomiteljstvu i umjereno pozitivan stav prema izdvajanju djece iz obitelji. Stavovi stručnjaka se prema oba pitanja statistički značajno razlikuju od stavova prigodnog uzorka opće populacije (N=174). Stručnjaci kao skupina imaju negativniji stav prema udomiteljstvu, a pozitivniji prema izdvajanju djece iz neadekvatne obitelji nego što to ima prigodni uzorak sudionika iz opće populacije. Unutar skupine stručnjaka ne postoji razlika u stavu prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu s obzirom na njihov spol, dob, duljinu radnog staža, veličinu mjesta boravka, bračni i roditeljski status. Jedine razlike unutar skupine stručnjaka su utvrđene s obzirom na njihovo zanimanje i organizaciju u kojoj rade – centar za socijalnu skrb ili ustanova za djecu. Socijalni radnici u odnosu na stručnjake ostalih zanimanja, te djelatnici centra za socijalnu skrb u odnosu na djelatnike ustanova za djecu imaju pozitivniji stav prema udomiteljstvu. Stručnjaci su kritični u svojim procjenama o brizi države za djecu koja odrastaju u iznimno teškim okolnostima. Tek svaki peti ispitani stručnjak smatra da je briga države za ovu djecu vrlo dobra.